Akvaryumcu adayının sahip olması gereken en önemli erdem sabırdır. Belli Başlı kurallara dikkat ederek hem gelecekteki olası canlı topluluğunuza önem vermiş hem de zaman ve paradan tasarruf etmiş olursunuz.
Doğru Tankın Seçilmesi
Genel bir kural olarak ne kadar büyük bir akvaryum seçerseniz, akvaryum işlemeye başladığında o kadar dengeli bir su kimyası elde edersiniz. İstediğiniz biçime sahip bir tank seçebilirsiniz ama camının berrak ve pürüzsüz olmasına dikkat etmelisiniz. En yaygın olarak silikonla yapıştırılmış cam tanklar kullanılır, yine de yekpare plastikten yada artık pek kullanılmayan metal çerçeveye sahip olan tanklar gibi başka türde tanklarda bulunur. Ancak çabuk metalin çabuk paslanacağı için bu pek tavsiye edilmez.
Düzenleme İçin Akvaryum
Birçok malzeme su kimyasını etkileme eğiliminde olduğu için akvaryuma koyacağınız malzemeleri büyük bir dikkatle seçmelisiniz.
Bir çok kaya kimysal olarak çözünür. Doğal ortamlarında bu kimyasallar seyreltilir ve dolayısıyla zararsız kılınır, ama akvaryumda zehirlenmeye neden olabilir. Kireçtaşı, kumtaşı ve katmanlı taşlar gibi tortul kayalar su kimyası üzerinde çok etkilidir. Buna karşın, volkanik ve metamorfik kayalar su kimyası üzerinde az etkildir.
Balığın Satın Alınması
Akvaryum balıklarının en iyi kaynağı su yaşamı dernekleri ve uzmanlaşmış akvaryumculardır. Düzgün, sağlıklı renklere sahip olanları ve herhangi belirgin bir türün iyi seçilmiş örneklerini bulmaya çalışın. Vücutları iyi oranlanmış olmalı ve çaba göstermeden yüzebilmelidirler. Ülser, yüzgeç hasarı, bulutsu gözler, solunum ve yüzme anormallikleri gibi hastalık belirtilerine dikkat etmelisiniz. Beslenirken balıkları izlemeye çalışın, isteksiz olanlar sağlık açısından zayıf olabilir. Balığı almadan önce yem atın ve gözlemleyin.
Balık Türlerinin Geçinmesi
Birçok balık karakter olarak dışa dönüktür ve ancak kendi türünün üyelerinden ayrı tutulursa saldırgan ya da çekingen olur. Diğer yandan bazı balıklar, özelliklede çiftleşme zamanında, diğerleriyle kavga eder. Bunlar eşli olarak kendi tür akvaryumlarında tutulmalıdırlar.
Diğer bir sorun bazı türlerde, özellikle de deniz balıklarında, ergenlikten sonra çıkar. Kimi durumlarda, bazı türlerin yanlızca gençleri diğer balıklarla iyi geçinir. Öte yandan ergen bir birey için akvaryum çok küçük kalabilir ve bu yüzden oradan çıkarılması gerekebilir. Her iki durumda da pek çok akvaryumcunun sağlıklı türlerle değiş tokuş yapmaktan memnun olacağını aklınızdan çıkarmamalısınız.
Balıkların Taşınması
Balıklar çoğunlukla plastik torbalarda taşınırlar. Eğer varılacak noktaya olan yolculuk uzunsa satıcı bunları suya fazladan oksijen katarak, geniş ve ısı yalıtımlı köpükten yapılmış kutularda taşır. Balıkları, yolculuğun uzun olması ve suyun birden soğuması ya da sıcaklığın artması gibi faktörler huzursuzluk yaratacağı için, bu durumda çok uzun süre tutmamalısınız.
Bazı akvaryumcular, yeni satın alınan balıkları ana akvaryuma koymadan önce birkaç hafta karantina akvaryumunda tutmayı önermektedir. Diğerleri ise, balıkları bir akvaryumdan diğerine aktarmanın yarardan çok zarar getireceğine inanır. Her iki durumda da balıkları taşırken gereken özen gösterilmelidir. Balıkları akvaryuma koyarken en doğru süreci uygulamalısınız.
Güvenlik için notlar
Elektrik ve suyun öldürücü bir birleşim olduğunu unutmayın Bütün ışıklandırma aygıtları tamamen su geçirmez olmalıdır. Suyun elektrikli aygıtlar üstünde toplanmasını önleyen buhar tutucu tablalar kullanılmalıdır. Akvaryum suyla dolu olmadıkça elektrikli aygıtları çalıştırmayın.
Isıtıcı/Termostat her zaman suyun içinde olmalıdır. Eğer çalışır haldeyken sudan alınırsa çatlayacaktır.
0 yorum :
Yorum Gönder